— Gyalogos túrák —

Parádfürdő-Ilona vízesés-Parádfürdő kicsit másként

A túra Parádfürdőről indul a kőkaput érintve az Ilona völgyön keresztül jut el a Szent István csevicekúthoz. Egy ideig az Ilona patakot követve jutunk el az Ilona vízeséshez, ami Magyarország legmagasabb természetes vízesése. A túránkat a vízesést megkerülve az alsó cserepesi úton, a fekete tónál folytatjuk. A hatalmas bükkfák között megbújó tavacskát elhagyva Hosszú Bércen keresztül a Vörös vár hegyoldalán ereszkedünk le a Mátra Képoszlopig. Innen rövid sétával érünk vissza Parádfürdőre.

A túra nehézségi foka: könnyű

Tetszőlegesen módosítható hosszabb, vagy rövidebb távra

Négy évszakos

Korosztálytól független

Táv: kb. 14 km

Részvételi díj: 5 főig 2500ft/fő

10 főig 1500ft/fő

10 főtől 1000ft/fő

Kékestető-Parádfürdő

A túra Kékestető- Parádfürdő közötti szakasz, sok érdekes, és látványos helyet érint. Nagytöbbségében lefelé haladunk, turista utakon, többségében jól járható terepen. A túra első állomása az Erzsébet szikla, onnan a Sas kő a következő megálló. Gyönyörű kilátás nyílik észak, és dél irányában egyaránt. A túránkat folytatva érjük el Disznókőt, és a Markazi kaput. Innen a Hurok utat érintve jutunk el az Ilona vízeséshez. A patakot kísérve könnyű sétával jutunk a Szent István csevicéhez, erdészeti műúton sétálva be Parádfürdőre.

A túrára busszal érkezőknek Parádfürdő buszmegállóban van az érkezés.

Autóval érkezőknek Parádfürdő Kocsi múzeum előtti nagyparkoló, Innen mi gondoskodunk a Kékestetőre feljutásról. Ennek összege 5 főként 5000 ft

A túra nehézségi foka: könnyű

A túra hossza: 12km

Négy évszakos

Részvételi díj: 5 főig 3000 ft/fő

10 főig 2000 ft/fő

10 fő felett 1500 ft/fő

Kékestető-Parádóhuta-Parád

A túra Kékestetőről indul, az Északi sípályán az elfeledett régi Északi sípálya nyomvonalán keresztül vadregényes, sziklás terepen jutunk a Kőrismocsárhoz. Innen bükkerdőn keresztül a Somhegyi erdészházat érintjük. A hurok utat elhagyva, az Ispánveszi fenyvesen keresztül jutunk el a Méhészkerthez, ami a valamikori üveghuta volt. Rövid séta után érjük el a Clarissa csevicét, ami a nagy vastartalmáról híres. Parádóhutát elhagyva érünk Parádra, ahol a túránk véget ér. A busszal érkezők innen indulhatnak, a gépkocsival érkezők itt tehetik le járműveiket. Kékesre feljutásukat mi intézzük, 5 főnként 5000 ft.

A túra nehézségi foka: közepes

A túra hossza: 12 km

Négy évszakos

Részvételi díj: 5 főig: 3000 ft/fő

5-10 főig: 2000 ft/fő

10 főtől: 1500 ft/fő